In een eerder blogartikel beschreef ik de 6 middelen waarover je paard beschikt om zichzelf goed warm te houden in de koude winter. Hier geef ik je tips om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen bij de ontwikkeling van haar wintervacht. Hierbij ga ik uit van een gezond paard, dat een body condition score van 0, dus geen onder- of overgewicht heeft.

Tip 1. Laat je paard zélf een dikke winterjas ontwikkelen

Vanaf 21 juni worden de dagen korter en verruilt het paardenlichaam haar zomervacht voor een wintervacht. Vanaf eind september tot en met 21 december wordt de kwaliteit van de wintervacht bepaald. Dit hangt af van de mate waarin je paard kou ervaart. Dus, hoe meer kou je paard ervaart, hoe dikker en langer de vacht wordt.

Het beste is om dit proces zijn gang te laten gaan en de natuurlijke warmtehuishouding niet te verstoren door het opleggen van dekens, of je paard s’ nachts op stal te zetten. Zelfs niet voor een paar dagen. Want in reactie hierop maakt je paard een dunnere en kortere vacht aan. Hier ondervindt zij later in de winter, als het kouder wordt, weer de nadelen van. Brrrr… Wees gerust, gelukkig staat je paard niet meteen in de ijzige kou en wordt de vacht

stapsgewijs, naarmate het seizoen verandert en de buitentemperatuur langzaam daalt, steeds dikker.

Tip 2. Geef je paard voldoende ruwvoer

Als het kwik onder de -10 daalt, of als het aanhoudend regent en waait, moet het paardenlichaam harder werken om warm te blijven. Dit betekent dat haar behoefte aan ruwvoer stijgt. Zorg er dus voor dat je paard voldoende hooi van goede kwaliteit tot haar beschikking heeft, in meerdere porties, verdeeld over 24 uur.

Tip 3. Zorg voor goede schuilmogelijkheden

Wind en regen vormen de grootste uitdagingen voor het paard om zichzelf goed warm te houden. Je paard verliest tijdens dit weer sneller haar warmte. Zij zal dan ook dankbaar gebruik maken van natuurlijke schuilmogelijkheden zoals bomen en struiken, of van een goede schutting of schuilstal. Zorg dat je paard ook de mogelijkheid heeft om op een schone, zachte en droge ondergrond te liggen. Je paard heeft namelijk dagelijks behoefte aan haar remslaap, die alleen plaatsvindt als ze ligt.

Tip 4. Huisvest je paard in groepsverband

Soortgenoten zijn voor paarden van levensbelang. Doordat ze in groepsverband leven, voelen ze zich veilig

en dit voorkomt o.a. chronische stress, slaaptekort, depressie en hieraan gerelateerde fysieke klachten. Een gezond paard zit beter in haar vel, dus ook in haar jas! Tijdens de winter houden paarden elkaar warm door dicht bij elkaar te staan. Of zelfs met meerdere in een kluitje, zodat de paarden die in het midden staan warm worden. Ook zetten ze elkaar in beweging om warm te blijven.

Tip 5. Let op de lager in rang staande paarden

Zorg ervoor dat de huisvesting zó is ingericht dat de lager in rang staande paarden net zoveel veilige toegang hebben tot ruwvoer en schuilmogelijkheden als de hoger in rang staande paarden. Dat betekent dat er voldoende voerplaatsen aanwezig moeten zijn waar de paarden naar uit kunnen wijken. Ook de schuilmogelijkheden moeten veilige bescherming kunnen bieden aan alle paarden. Desnoods op verschillende plekken.

Tip 6. Borstel niet te veel

Borstel je paard alleen op de plekken waar het nodig is. Verwijder aangekoekt zand en modder, omdat dit de haren verhindert om rechtop te staan en lichaamswarmte vast te houden. En borstel alleen de plekken waar je zadel of pad komt te liggen om schuurplekken te voorkomen. De verleiding is soms groot, maar als je te veel borstelt, verwijder je de vetlaag van de vacht, waardoor het minder goed bestand is tegen neerslag zoals regen en sneeuw.

Tip 7. Kijk goed naar je paard…

en handel naar behoefte. Observeer je paard goed. Hoe zit zij bijvoorbeeld in haar vacht? Is deze dik en glanst het? Blijft je paard goed op gewicht? Gedraagt zij zich normaal? Zo niet, dan kijk je één of meer van de bovenstaande punten moeten worden aangepast.

Er kunnen momenten zijn dat je paard het soms koud heeft en gaat rillen. Rillen is niet erg, het is een snelle manier om de lichaamstemperatuur weer op pijl te krijgen. Let er wel op dat dit enorm veel energie vraagt en dat je paard voldoende ruwvoer tot haar beschikking heeft om eventuele tekorten aan te vullen. Als bovenstaande punten allemaal in orde zijn, zal je paard zichzelf weer warm krijgen.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Paarden Gedrag Welzijn
Average rating:  
 0 reviews